Verschillen tussen psycholoog en GZ psycholoog

Een GZ psycholoog heeft naast een reguliere opleiding psychologie ook nog een extra opleiding van twee jaar gedaan. De GZ psycholoog is daarom meer gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van verschillende psychologische klachten zoals depressie of angststoornissen. Vaak behandelen zij zelfstandig mensen. Je hebt als GZ psycholoog een breed scala aan kennis opgedaan en je bent op veel vlakken inzetbaar. Het is goed om af te wegen wat voor klachten je denkt te hebben en eventueel te overleggen met je huisarts of je een psycholoog nodig denkt te hebben of een normale psycholoog. Een GZ psycholoog werkt bij allerlei verschillende instellingen. Zoals GZ psycholoog instellingen, verpleeghuizen, zelfstandig of praktijken voor jongeren of gehandicapten.

Heb ik een burn-out?

Erkennen dat je een burn-out hebt kan best zwaar liggen, soms heb je het niet eens door omdat je maar door blijft gaan. Wanneer je het gevoel hebt dat je de controle bent kwijtgeraakt en het moeilijk is om in een dagelijks ritme te komen kan het zijn dat je te maken hebt met een burn-out. Het is moeilijk om concentratie, motivatie en energie te vinden voor de dingen die verplicht zijn of zelfs activiteiten waar je normaliter plezier uit haalt. Wanneer voor langere tijd deze klachten blijven aanhouden kan het zijn dat je te maken hebt met een burn-out en kun je baat hebben bij contact met een GZ psycholoog.

Wat is een depressie?

De klachten van een depressie en een burn-out liggen erg nauw bij elkaar. Maar bij een burn-out ben je voornamelijk vermoeid voor een langere tijd terwijl wanneer je depressief bent je je veel meer somber voelt. Wanneer je te weinig serotonine aanmaakt kan het zijn dat je makkelijker in een depressie beland. Dit stofje wordt aangemaakt wanneer je ergens plezier uit haalt en kan een euforisch gevoel geven. Je komt in beide gevallen vaak lusteloos en somber over. Omdat alles verwant aan elkaar staat is het moeilijk om de twee uit elkaar te houden, en soms komt het voor dat je door de één ook nog last krijgt van de ander. Een depressie kun je krijgen door heftige gebeurtenissen of veranderingen in je leven die plotseling gebeuren. Je kunt daarnaast ook angstig worden. Daarom is het goed om altijd contact op te nemen met je huisarts of een GZ psycholoog wanneer je merkt dat je voor langere tijd minder goed in je vel zit.

Een depressie aanpakken samen met een GZ psycholoog

Vaak begint het al bij advies wanneer je naar de GZ psycholoog stapt als je last hebt van een depressie. Ze gaan je helpen bij het maken van een schema om je dagelijkse routine in kaart te brengen en deze vol te houden. Naast normale bezigheden is beweging ook belangrijk. Naast deze hulp kun je ook een traumaverwerking traject ingaan waarbij je hulp krijgt van het loslaten van je trauma en doorgaan met leven. Het is hierbij belangrijk dat je er veel over praat zodat het een plek krijgt in je brein. Naast deze dingen kun je ook medicatie voorgeschreven krijgen om de depressie onder bedwang te houden als het ernstig is. Dit is vaak het laatste hulpmiddel om te helpen en veel mensen nemen het.