Hoe onderhoud ik mijn keramische eettafel?

Tegenwoordig wordt een keramische eettafel veel vaker aangeschaft ten opzichte van vroeger. De eigenschappen van de keramiek maakt dat het zowel in de keuken als in de eetkamer een pronkstuk is, maar ook de kwaliteiten bieden veel voordelen. Hieronder een overzicht van de mooie kwaliteiten van keramiek en de do’s en dont’s voor het onderhouden van dit mooie materiaal. 

De eigenschappen van een keramische eettafel

Er zijn een aantal eigenschappen die een keramische eettafel heeft en die meer voordelen biedt dan de gemiddelde andere materialen die voor een eettafel worden gebruikt.

  • Keramiek is bestand tegen hitte en kou, waardoor je geen onderzetters meer hoeft te gebruiken op jouw eettafel. Je kunt rechtstreeks de pannen op tafel zetten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kringen. 
  • Een eettafel gebruik je dagelijks en keramiek is bestand tegen slagen, schokken en krassen. Dit maakt dat een keramische eettafel comfort biedt en de zekerheid dat hij lang mee gaat. 
  • Het materiaal keramiek is ongevoelig voor vlekken en is tevens gemakkelijk te onderhouden. Zo kun je jam-, wijn-, en vetvlekken in een handomdraai eraf halen met een doek of een spons. Je kunt zelfs zeep gebruiken die niet zuur en agressief is. Zelfs huishoudelijke zuren laten geen vlekken achter op dit materiaal. 
  • Keramiek is naast bovenstaande voordelen ook nog erg hygiënisch omdat het geur- en smaakloos is. Zo hoef je er dus ook geen rekening mee te houden als er levensmiddelen direct op het blad worden geplaatst en ze daarna gegeten worden. Je kan er zelfs deeg op maken, omdat het materiaal zo hygiënisch is. 

Door deze geweldige eigenschappen is een keramische tafel voor veel gezinnen een uitkomst. Je kunt keramiek in veel verschillende kleuren en afmetingen verkrijgen, waardoor je ook nog eens een eettafel kunt laten maken die in jouw woonstijl past met het juiste formaat. 

Hoe onderhoud je de keramische tafel? 

Zoals aangegeven is een keramische eettafel makkelijk in onderhoud en eenvoudig schoon te maken. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Keramiek kan namelijk niet tegen agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddelen en schoonmaak zuren. Je kunt hiermee de toplaag van het blad aantasten, waardoor de keramiek in de vezels kan beschadigen en uiteindelijk minder lang mee gaat. Dat zou zonde zijn want er hangt vaak wel een prijskaartje aan een keramische tafel. 

Ondanks dat keramiek stoot en slijtvast is kunnen scherpe puntige voorwerpen nog altijd wel schade veroorzaken. Het is een onverwoestbaar materiaal, dus hou rekening met bijvoorbeeld de punten van scherpe messen naar beneden laten vallen op het blad. Dit kan ervoor zorgen dat er een putje in komt. 

Verder volstaat voor dagelijks onderhoud voor een keramische eettafel het schoonmaken met een vochtige doek. Je kunt ervoor kiezen om hier wat zeep op te doen als de tafel echt vies zou zijn, maar in principe is gewoon een vochtige doek voldoende omdat vet en vuil zich niet kan hechten aan de eettafel en daardoor gelijk weg te nemen is.