Een groen dak laten aanleggen of niet?

Voor een groot aantal mensen geldt dat ze tijdens hun leven overwegen om een groen dak te laten aanleggen. Deze optie wordt overwogen omdat er aan een dergelijk dak best een aantal interessante voordelen verbonden zijn. In eerste instantie zorgt het natuurlijk voor een mooie, natuurlijke aanblik van de woning. Dat is echter niet alles. Daarnaast kan er namelijk in de praktijk eveneens worden vastgesteld dat het een directe meerwaarde betekent voor de isolerende factor van je woning. Voor eigenaars van zonnepanelen geldt dat er zomaar nog extra voordelen aan verbonden zijn. Hoe dan ook, zou jij ook graag bijvoorbeeld een sedumdak willen laten aanleggen? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de interessante voordelen die daaraan verbonden zijn. 

Je creëert altijd een (financiële) meerwaarde voor je woning 

Hoe je het ook draait of keert, door het realiseren van een groen dak zal je in de praktijk altijd een aantrekkelijke meerwaarde creëren voor je woning. Dit niet alleen op vlak van uitstraling, maar ook voor wat de praktische eigenschappen betreft. Je verhoogt immers niet alleen de isolatiewaarde van het huis, daarnaast wordt er een beschermlaag gecreëerd voor je dak en wordt er zelfs een brandwerende laag gerealiseerd. Extra interessant is een dergelijk dak voor eigenaars van zonnepanelen. Ze kan er immer zomaar voor zorgen dat je rendement wordt geoptimaliseerd. 

Een groen dak brengt ook een meerwaarde voor de omgeving met zich mee

In eerste instantie spreekt het natuurlijk voor zich dat een groen dak een aantrekkelijke meerwaarde weet te realiseren voor het huis waarop ze wordt geplaatst. Wist je echter dat ze ook een mooie bijdrage levert aan de omgeving waarin het pand is terug te vinden. Voor groene daken geldt namelijk dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het uit de lucht halen van fijnstof. Bovendien is er ook nog eens sprake van de absorptie van regenwater. Tel daar ook nog eens bij op dat je op deze manier ook een uitnodigende leefomgeving creëert voor menig aantal kleine diertjes en het mag duidelijk zijn dat het realiseren van een groen dak meer dan het overwegen waard kan zijn.

Een groen dak laten leggen is tegenwoordig nog interessanter dan vroeger

In het verleden hebben heel wat mensen er reeds voor gekozen om een groen dak te laten plaatsen op hun woning. Toch kan er tegenwoordig worden vastgesteld dat het realiseren van een dergelijk dak alleen maar nog interessanter is geworden in vergelijking met vroeger. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat je tegenwoordig eigenlijk vanaf het eerste moment kan genieten van een mooie groene uitstraling. Vroeger was dat niet het geval. Toen moesten de planten immers eerst volgroeien waardoor er nog wel een behoorlijke tijd overheen kon gaan. Dat is een nadeel waar je tegenwoordig door bijvoorbeeld gebruik te maken van sedumcassettes niet meer over beschikt. 

Naast bovenstaande kan er eveneens worden vastgesteld dat een groen dak tegenwoordig ook op daken kan worden gerealiseerd die over een beperkte draagkracht beschikken. Gebruik je sedumcassettes? Dan dien je immers slechts rekening te houden met een gewicht van minder dan 60 kilogram per vierkante meter. Het spreekt voor zich dat ook dit heel wat perspectieven opent.