Incontinentiemateriaal en vergoedingen

Incontinentiemateriaal kan best prijzig zijn wanneer je het voor lange tijd nodig hebt. Wist je echter dat het vaak door de verzekering vergoed kan worden? Vaak wordt het materiaal dan door je behandelaar uitgezocht en wordt het aan huis bezorgd. Dit is handig, want zo weet je dat je goede materialen krijgt. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf het incontinentiemateriaal te kopen. Wil je meer weten over waarom je zelf het materiaal zou aanschaffen en wanneer je het vergoed kan krijgen? Lees dan deze blog!

Wat is incontinentiemateriaal precies?

Het is natuurlijk wel handig om te weten waar we het in deze blog over hebben. Niet iedereen heeft immers incontinentiemateriaal nodig. Wanneer je incontinent bent kun je zelf niet meer je urine en ontlasting ophouden. Dit kan in kleine mate zijn, maar sommige mensen hebben last van een ernstige vorm van incontinentie. In deze situatie heb je dus materiaal nodig wat hier speciaal voor is gemaakt. Absorberende incontinentiematerialen bestaan onder andere uit korrels die urine omzetten in een soort gel en die de geur neutraliseren. Er zijn ook afvoerende soorten die de urine en ontlasting echt afvoeren, maar deze hoef je nooit zelf aan te schaffen.

Zelf incontinentiemateriaal aanschaffen

Er zijn een aantal redenen waarom mensen er voor kiezen om zelf het materiaal aan te schaffen. Als eerste heb je een grote keuze uit de verschillende producten. Daarnaast kun je ook de hoeveelheid zelf bepalen. Je hebt zelf de regie over welke producten je wilt gebruiken, wanneer deze worden bezorgd en de hoeveelheid van de materialen. Als je het materiaal vergoed krijgt van de verzekering dan krijg je een beperkte hoeveelheid. In het geval van eigen aanschaf kun je dus meer materiaal bestellen als dit nodig zou zijn. Bovendien behoud je je eigen risico. Je hebt dus meer vrijheid wanneer je het zelf aanschaft. Het is echter afhankelijk van je eigen wensen en van je budget of je er voor zou kiezen om het materiaal zelf aan te schaffen.

Vergoeding voor incontinentiemateriaal

Niet iedereen is in de positie om zelf het materiaal te kopen. Het kan namelijk best hoog in de kosten oplopen wanneer je voor lange tijd veel materiaal nodig hebt. Er zijn verschillende situaties waarbij een zorgverzekering het vergoed. De kosten worden in eerste instantie afgetrokken van het eigen risico. Een situatie waarbij het incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering vergoed wordt is als je al eerder voor incontinentieklachten behandeld bent bijvoorbeeld. Een andere situatie is wanneer je langdurig, voor urine langer dan twee maanden en voor ontlasting langer dan twee weken, materiaal nodig hebt omdat er geen andere oplossing is.

Informatie vragen bij de verzekeraar

Wij raden aan om altijd in gesprek te gaan met je verzekeraar over de mogelijkheden van vergoeding van het incontinentiemateriaal. De verzekering weet namelijk precies wat er wel en niet mogelijk is. Zo word je dus goed ondersteund en kun je de keuze maken die het beste past bij jouw situatie en wensen. In gesprek gaan is dus altijd een goed idee!