Recht op subsidie zonnepanelen als particulier?
- Cheggit
- 0
- 1500
Nu de landelijke subsidies op zonnepanelen al een tijd zijn gestopt kan het voelen alsof je een grote kans hebt gemist. Toch is dit zeker niet zo! Tegenwoordig zijn zonnepanelen een stuk goedkoper vergeleken met een aantal jaar geleden, waardoor de meeste mensen kiezen voor het aanleggen van de panelen op hun dak. Vaak heb je toch nog de mogelijkheid op een subsidie zonnepanelen, al verschilt dat per persoon en per gemeente. Hieronder krijg jij inzicht in je mogelijkheden op subsidie voor zonnepanelen.
Regelingen subsidie zonnepanelen particulier
Per gemeente worden er andere regelingen gesteld rondom het kostenplaatje van zonnepanelen. Door je postcode in te vullen kun je nagaan welke voorzieningen jouw gemeente aanbiedt. Ook al verschilt het onderling, de meeste gemeenten geven je het recht om de btw terug te vragen en voordelige leningen af te sluiten. De subsidie zonnepanelen zorgt ervoor dat jij de btw van de aankoop en installatie terugkrijgt. Dit kan al veel schelen in het kostenplaatje. Verder bieden de regio’s leningen aan die je kan afsluiten.
Mogelijke leningen voor zonnepanelen
Bij de meeste gemeenten met subsidie zonnepanelen worden er twee leningen aangeboden. Sommige regio’s bieden nog andere leningen aan, maar we gaan het hier hebben over de twee meest voorkomende. Ten eerste kun je kiezen voor de duurzaamheidslening. Je leent dan een bedrag tussen de 2500 en 25000 euro waarvan je zonnepanelen kunt kopen. Deze lening heeft een lage rente en is dus erg voordelig. Je hebt meer dan tien jaar om het bedrag terug te betalen, al is het mogelijk om het bedrag al eerder af te lossen.
Een tweede mogelijkheid is om te kiezen voor een energiebespaarlening. Eigenlijk betreft deze lening de complete duurzaamheid van een huis, maar het bedrag mag ook worden gebruikt van het leggen van zonnepanelen. Niet alles van het geleende bedrag mag worden ingezet voor de koop van zonnepanelen: maximaal 75% mag worden ingezet voor de panelen. Het resterende bedrag dient te worden gebruikt voor bijvoorbeeld betere isolatie of een warmtepomp. Als je over het algemeen de duurzaamheid van je huis wil verbeteren is de energiebespaarlening een goede optie als subsidie zonnepanelen, omdat je dan ook op andere vlakken kan investeren.
Voordelig zonnepanelen aanschaffen met de buren
Naast een subsidie zonnepanelen kun je ook op het kostenplaatje besparen door in samenwerking met je buurt de panelen aan te schaffen. Je kunt hiervoor kiezen als je samen onder één kap woont, maar ook als de hele straat mee wil doen. Als er meer panelen liggen kun je uiteraard meer energie opwekken waar verschillende huishoudens van kunnen profiteren. Verder heb je een vergrote capaciteit en kun je dus ook op bewolkte dagen je eigen energie opwekken. Een aantal installatiebedrijven bieden zelfs burenkorting aan waardoor de prijs nog verder verlaagd wordt.
Als je denkt dat hier wel interesse voor is in de buurt, neem dan contact op met je buren en bespreek de mogelijkheden. Op coöperatieve wijze komen jullie dan op een effectief plan. Door samen te werken creëer je een duurzame buurt voor een voordelige prijs.