Wat is een smart shop eigenlijk?

De term smart shop heb je waarschijnlijk al vele malen voorbij zien komen en worden soms in dezelfde zin gebruikt als een grow- en headshops. Maar wat hebben deze shops met elkaar gemeen en wat is een smart shop nu precies? Hieronder een stukje educatie omtrent de verschillende shops uit deze wereld. 

Wat verkoopt een smart shop? 

Eigenlijk is een smartshop gespecialiseerd in de verkoop van substanties van psychoactieven. Hieronder worden natuurlijke psychedelica, gerelateerde literatuur en bijbehorende accessoires geschouwd. De naam slaat terug op de zogenaamde ‘smart drugs’, ook wel gezien als een groep kruiden die geconsumeerd worden als supplement met als doel het cognitieve vermogen te stimuleren. 

De middelen die onder de ‘smart drugs’ vallen zijn legaal en voornamelijk van natuurlijke aard. Enkele bekende producten zijn diverse zaden, planten en kruiden zoals salvia divinorum en ayahuasca. 

Sinds 2004 heeft het woord ‘smartshop’ in de Verenigde Staten een andere betekenis omdat de verkoop van psychedelica daar verboden is. Het heeft daar betrekking op warenhuizen die persoonsgerichte aanbevelingen geeft aan klanten en hen op interessante persoonlijke aanbiedingen wijst. 

Als je naar een headshop gaat kun je veelal accessoires kopen, zoals pijpjes om te roken maar worden er geen supplementen en dergelijke verkocht. In het geval van een growshop gaat het echt om het zelf kweken van zaden en planten en worden er ook geen supplementen en kruiden verkocht. Wel is het zo dat vaak een smart shop ook een grow- en/of headshop is waardoor deze termen makkelijk door elkaar worden gebruikt. 

Welke producten vind je in een smartshop? 

De diverse smartshops verkopen eigenlijk alle door de (lokale) wetgeving toegestane producten, zoals psychedelica, stimulantia, afrodisiaca en empathogen. In Nederland bevinden zich de meeste shops van Europa. 

Er zijn vele cannabiszaden, kruiden, maar ook ‘magic mushrooms’, ook wel bekend als paddo’s te koop in de smartshop. Er zijn visionaire drankjes zoals de Ayahuasca te koop die uit het Amazonegebied komt en bestaat uit twee kruiden waarvan één een DMT-stof bevat en de ander een MAO-remmer. Het geeft een sterke visuele en mystieke tripervaring, maar is niet toxisch of verslavend. 

Daarnaast is de Salvia divinorum ook te koop wat wordt geschaard onder een hallucinogeen kruid dat moet worden gerookt en ongeveer 10 minuten een sterk visuele trip geeft. Het kan niet met de werking van paddo’s of ayahuasca vergeleken worden. 

Ook zijn er hallucinogene cactussen te koop in smartshops zoals de San pedro en de peyote, waarbij mescaline een psychedelische eigenschap heeft. Het zijn producten die al eeuwen bij oude stammen in Mexico worden gebruikt. 

Geen synthetische drugs in een smart shop

Voorheen kon je synthetische drugs in een smart shop kopen, maar sinds de Opiumwet zijn deze illegaal geworden. Onder meer de 2C-b, 4MTA en GHB waren voorheen verkrijgbaar, maar tegenwoordig niet meer. Er is nog ooit geprobeerd om MDMA als “luchtverfrisser” te verkopen, maar in 2004 moesten die uit de schappen gehaald worden omdat de werkzame stof ‘methylone’ niet als geregistreerd geneesmiddel in Nederland bekend was. Om die reden moest van de Inspectie van de Volksgezondheid ook de MDMA als zijnde ‘luchtverfrisser’ uit de schappen halen.