De vele voordelen van een spouwmuur isolatie

Het isoleren van je huis door middel van spouwmuur isolatie brengt vele voordelen met zich mee. Dit type isoleren is het meest rendabele manier om je woning te isoleren. Naast dat het heel rendabel is, is het ook nog eens heel snel uit te voeren. De voordelen die je meekrijgt van spouwmuur isolatie zijn onder andere een warmere woning en een lagere energierekening doordat je minder stookkosten hebt.

De diverse spouwmuur isolatie die wordt gebruikt voor de spouw

Er bestaan een aantal soorten spouwmateriaal om je spouw mee te vullen. De meeste bekende soorten spouwmaterialen zijn EPS parels, glaswol en PUR schuim. Deze isolatiematerialen werken zowel geluidsdempend als thermisch. De verschillen tussen deze materialen zijn overigens wel klein.

Isolatiewaarde is essentieel voor spouwmuur isolatie

De belangrijkste factor voor de keuze van spouwmuur isolatie is de isolatiewaarde. De isolatiewaarde is onder andere afhankelijk van de breedte van de spouwmuur en het materiaal waar de spouw mee wordt gevuld. Heb je een optimale isolatiewaarde dan beperk je het warmteverlies in je woning flink. En in de zomerperiode wordt de warmte juist buiten gehouden. Het beste isolatiemateriaal is PUR schuim. Dat komt door de lage lambda waarde. Met PUR schuim heb je een minder dikke isolatielaag nodig om jouw woning goed te kunnen isoleren. Dat maakt dit speciale types schuim ideaal voor dunne spouwmuren. Voor bredere spouwmuren zijn EPS parels en glaswol goed te gebruiken.

Hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding bij spouwmuur isolatie?

Als je voor de beste spouwmuur isolatie prijs-kwaliteit verhouding gaat kijken dan zal de keuze snel vallen op EPS parels of glaswol. Dat komt om de eenvoudige reden dat deze type isolatiematerialen het meest rendabel zijn. Dit is te herkennen aan het HR++ label. EPS parels en glaswol zijn een stuk goedkoper dan PUR schuim. Dat heeft er mee te maken dat bij deze type isolatiematerialen de isolatiewaarde iets lager ligt. Dat is overigens te compenseren met een dikkere laag aan te brengen. Wel heb je dan meer isolatiemateriaal nodig, maar door de lage prijzen van EPS parels en glaswol ben je nog steeds goedkoper uit dan PUR schuim.

Welke spouwmuurisolatie is het beste voor het milieu?

Besluit je je woning te gaan isoleren dan is dat een erg duurzame keuze. Immers heb je met een goed geïsoleerde woning een stuk minder energieverbruik. Natuurlijk wil je dan ook goede en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. De beste keuze isolatiemateriaal hiervoor zijn EPS parels en glaswol. Deze materialen zijn opgebouwd uit gerecyclede materialen. Overweeg je PUR schuim dan is dat iets minder milieuvriendelijk door de toevoeging van HFK’s. Dit zijn broeikasgassen en daardoor een stuk minder milieuvriendelijk. 

Isolatie voor bestaande woningen

EPS parels, glaswol en PUR schuim worden voornamelijk gebruikt voor bestaande woningen. De beste isolatiematerialen hangen helemaal af van de breedte van de spouw, de wensen van isolatiewaarde en duurzaamheid en uiteraard de kosten die je wilt uitgeven. Overigens heb je

bij nieuwbouwwoning de keuze uit andere spouwmuur isolatie materialen, die nog net wat effectiever zijn.

Laat jouw woning isoleren door Isolatiespecialist.nl.